Babits Borászat

Cím   

Babits Pincészet, Tolcsva, Arany János u. 31, 3934

Telefonszám

+36 30 473 1235

id. Babits László Péter 

Email

babits@babitspinceszet.hu 

Igénybe vehető borprogramok

Palackozott bor

borkóstoló

dűlőtúra

Kóstolóhely jellege

Borospince, tolcsvai pincesoron (30 fő max)

Pince jellemzői

Világörökség része, 6 ágú pince

Állandó elérhető helyszín

Szegi Vinotéka

Kóstoló mellé

Sajtok, pogácsa

Szőlőterületek

Szegi: Poklos

Tolcsva: Kincsem

Olaszliszka: Monyorós, Vay

Termesztett szőlőfajták

Furmint

Hárslevelű

Sárgamuskotály

Kövérszőlő

Bortípusok

Fajtaborok

Dűlőszelektált borok

Cuveé

Szamorodni

Aszú

Specialitásunk

Ősöktől örökölt, 100 éves hagyományok

Bemutatkozás

A Babits család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját.

A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtokaink a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. Szőlőterületeink a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A területek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetünket. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

Családunk hagyományos módon kezdi a szüretet október második felében, amikor a szőlő már túlérett állapotba kerül, és a szőlő cukortartalma eléri a 22-24 fokot. Az egyes dűlők szőlőtermését külön kezeljük a szürettől a palackozásig. A préselést igen kíméletesen végezzük. Az így kapott magas minőségű must az alapanyaga a mindig magas színvonalú Babits boroknak. A tokaji borok jellegzetes karakterének kialakulásában meghatározó szerepe van a pincének, a pincefalakat borító nemes penésznek (cenospodium cellare) és a nagy tradíciókra visszavezethető tölgyfahordókban való érlelésnek. A riolittufába vájt, több százéves pince hőmérséklete állandó 10-12 C.

A tokaji borok készítésének sajátos módjai alakultak ki, melyek a mai napig megmaradtak, és hagyományait a pincészetünk megőrizte. A királyi italként ismert, a világon egyedülálló Tokaji Aszúhoz és Szamorodnihoz szüretelt botritiszes szőlőt kézzel, szemenként szüreteljük és válogatjuk. A pincészet célja a magas minőségi borok kedvelőinek kiszolgálása, valamint a borkultúra egykori magas színvonalának visszaállítása.