Lengyel Ottó Pincéje

Cím

3881 Abaújszántó, Arany János út HRSZ.: 1979/F

Telefonszám

+36 30 565 9440 Lengyel Réka 

Igénybe vehető borprogramok

Bor vásárlás

Borkóstoló

Dűlőtúra

Kitelepült borkóstoló (Vendéglátói egységben)

Borkóstoló

Pincében

Teraszon

Ven-e lehetőség pincelátogatásra?

igen

Parkolás

az udvarban

Kóstolóhelyiség befogadóképessége

Pince: 45 fő

Terasz: 20 fő

Pince jellege

5 ággal rendelkező, néhány száz éves, családi örökség, két egybenyitott pince

Kitelepült borkóstoló

Igen, vendéglátói egységben

Termőterületek, dűlők

Abaújszántó: Sátor-dűlő, Kassaváros-dűlő, Bea-dűlő

Szőlőfajták

Furmint

Hárslevelű

Bortípusok

Fajtaborok

Dűlőszelektált

Habzóborok

Cuvee

Szamorodni

Aszú

Vezetett dűlőtúra

igen

Borkészítés módja:

Hagyományos eljárás, hordós érlelés, spontán erjesztés 

Bor webshop

Webshop

Bemutatkozás:

Kedves Borbarátok!

Ha a borvidéken szakmai beszélgetések során hegyalja értékes területei kerülnek szóba, általában szeretik kifelejteni Abaújszántót és az abaújszántói dűlőket.

Kétségtelen, hogy a felkapott és gyakran túlértékelttokaji településekhez képest mi nagyságrendekkel kisebb kiterjedésű ültetvényen, kevesebb dűlőben termelünk szőlőt.

Nem volt ez mindig így, és ha bármilyen hatásom volna a helyi emberek gondolkodására, arra ösztönözném őket, hogy egy-egy felhagyott teraszt követeljenek vissza a bozótostól és saját gyönyörűségükre gazdálkodjanak rajta!

Hozzanak helyre, tegyenek élővé egy pincét, - amelyből több, mint négyszáz található településünkön, – hiszen gyönyörűek, értékesek-, megérdemlik, hogy megmentsük őket az enyészettől!

Meggyőződésem, a boraimat kóstolgatva a kétkedők is megbizonyosodhatnak arról, hogy Abaújszántón igenis lehet, akkor pedig kell is magas minőségű borokat készíteni.

A régi dűlőértékelési rendszerekben a mi területeinket a kivételes adottságúak közé sorolták. Nem véletlenül! Talán a talaj az, ami még a borvidéken belül is feljebb sorol minket a dűlők rangsorában, talán más?

Valószínű, hogy az éghajlat melegedésével, ezek a zömmel nyugati fekvésű területek napjainkban egyre inkább felértékelődnek. Itt remélhető ugyanis, hogy az egyre magasabb cukorfok mellett, még elfogadható savtartalommal rendelkeznek majd a későn szüretelhető bogyók.

Az én borászatom alap felszereltségű. Nincsenek hűthető-fűthető tartályok, nincsenek korracél vezetékek, nincs csúcstechnológia. A borok mégis jók. Nagyon jók, nekem legalábbis örömet okoznak és remélhetőleg mindenki más számára is.

Köszönjük meg a páratlan termőhelynek, a szerencsés fekvésnek és azoknak az ősöknek, akik először ültettek szőlőtőkét e vulkáni talajra!

Köszönjük meg, mert bőven kitöltik azokat a hézagokat, amelyek esetleg a szakmai tudásunkból hiányoznak! Ha nem vétünk túl nagy hibákat, a természet rendre kiigazít bennünket. Bizonyítékként íme a boraink!

Fogyasszák őket jó szívvel, váljék egészségükre!

Lengyel Ottó