Tájház

Látnivalók, Tolcsva

tájház

Cím

3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 33.

Telefonszám

+36 47 384 232

Email

bormuzeum.tolcsva@gmail.com

Látogatás

A tájház előzetes egyeztetéssel látogatható.
A látogatás iránti igényt személyesen a Bormúzeum és Borászati Kultúra Házában szükséges jelezni (Kossuth Lajos út 32.) nyitva tartási időben.

Tavaszi-nyári nyitva tartás

Hétfő: zárva
Kedd-Szombat: 10:00 - 16:00
Vasárnap: zárva

Őszi-téli nyitva tartás

Hétfő: zárva
Kedd-Szombat: 9:00 - 17:00
Vasárnap: zárva

Előzetes egyeztetéssel a múzeum nyitvatartási időn kívül is látogatható.

Belépőjegy árak


A község központjában, a Kastélypark mellett található kis házat újította fel és állította vissza eredeti formájára az önkormányzat 2013-ban. Lelkes helyi embereknek köszönhetően a ház nagyon hamar megtelt élettel. A korhű bútorok és használati tárgyak kiválóan mutatják be a zsellér élet színterét.

A hagyományos magyar házban a tisztaszoba-konyha-kamra hármas helységsor volt a jellemző. Az utca felé néző tisztaszobát szinte csak jeles napokon használták. Itt szültek az asszonyok, itt virrasztottak a halott mellett és itt őrizték a család értékeit. A dél-keleti sarokban állt a házi oltár, amelyhez a legközelebb az asztal volt, gyakran sarokpaddal és a szoba átellenes sarkában állt a konyha. Az épület nyugati végén álló kamra az élelmiszerek tárolására szolgált, illetve itt aludtak a nők és a gyermekek. A középső rész a belépés és a tűz helye. Itt főztek az asszonyok és itt étkezett közösen az egész család, gyakran az oltárszerűen kialakított tűzpadkát ülve körül. A konyha fölötti szabad kémény függőleges tengelyként jelöli ki a tűz és a családi együttlét helyének szentségét.

Az oldalon szereplő szöveges tartalom forrása: https://www.tolcsva.hu/turisztika/tajhaz