Waldbott család története

Szirmay-Waldbott kastély, Tolcsva


A kastély második tulajdonos famíliája, a bassenheimi és bornheimi báró Waldbott család rajna-vidéki eredetű, Koblenz környékéről származott. A família első írásos említése 1136-ból maradt fenn, első ismert őse egy testvérpár volt: Siegfriedus Gebhardus és Fridericus de Walt Manes Husen. A család neve korábban Walpod volt, amely a későbbiekben Waldbottra változott. A família öröklések, vásárlások és házasságkötések révén folyamatosan növelte vagyonát, később több ágra szakadt, a Bassenheim, a Bornheim és a Gudenau ágazatokra. A család 1638-ban Franz, Johann és Georg személyében birodalmi bárói rangot kapott, amelyet 1664-ben megerősítettek. 1646-ban Heinrichet és Johannt is birodalmi bárói rangra emelte az uralkodó, ők ekkor címerbővítést is nyertek. 1720-ban a család egyik ága Franz révén birodalmi grófi címet szerzett. A Tolcsván birtokos Waldbottok a Bassenheim ág alapítójától, Anton Waldbott von Bassenheimtől származtak, ez az ág Bornheim település megszerzésével felvette a von Bornheim második előnevet is.


Az oldalon szereplő szöveges tartalom forrása: https://www.tolcsvaikastely.hu/waldbott-csalad-tortenete

Ez is érdekelhet még a Szirmay-Waldbott kastélyról

A kastély története

A részletes kastélytörténeti leíráson túl csak egy, az épület minden részletére kiterjedő falszövetkutatás adhat majd választ az eddig még megválaszolatlanul maradt kérdésekre.

tovább olvasok

Kiállítási tartalom

A kastély kiállításának középpontjában az egykori nemesi rezidencia fordulatos története és régi birtokosai, a Szirmay és a Waldbott nemesi családok egykor e falak között zajló életének, hétköznapjainak és ünnepeinek a bemutatása áll.

tovább olvasok

Szirmay család története

A família első ismert őse Saul volt, az ő fia, Márk használta első ízben a família által birtokolt Szirma falu után a Szirmay nevet.

tovább olvasok